Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Ma wyjątkowo niską zawartość energetyczną, a przy tym zawiera mnóstwo witamin K, C, A, z grupy B, beta-karoten, żelazo, wapń, magnez i potas. Zalecana jest wszystkim o wrażliwym układzie pokarmowym. Podobnie jak dynia, cukinia to samo zdrowie :-)
Oto łatwy i szybki krem z cukinii.
Składniki:
- mały ziemniak
- ćwierć cukinii
- łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie wyszoruj, odetnij końce, obierz i pokrój w kostkę razem z ziemniakiem.
- Gotuj warzywa do miękkości w niewielkiej ilości wody dodając pod koniec gotowania olej.
- Wszystko zmiksuj na gładki krem i gotowe! :-)
Po 9 miesiącach Iga wciąż lubi ten krem. Robimy jej go z całej cukinii i ziemniaczka. :-) Dodajemy odrobinę mięsa, a czasami zamiast ziemniaka makaron. :-) Pycha. :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz