Brrrr za oknem mokro, zimno i ponuro... Czasami zazdroszczę niedźwiedziom, że zapadają w zimowy sen. Niestety mama nie ma czasu ani na wyspanie się ani na lenistwo ;-) Ostatnio dowiedziałam się, że moja ukochana kuzynka jest w ciąży :-) Zleciał pierwszy trymestr i zaczęły się napady głodu oraz chęć, żeby tonami jeść kiszonki i inne smakołyki :-) Bardzo się cieszymy, że dołączy do nas nowy malutki człowieczek. Nadszedł również czas by wzmocnić odporność. Kierując się zachciankami kobiet ciężarnych wyszukałam kilka przepisów, w których możemy użyć ogórków kiszonych będących doskonałym źródłem witaminy C. Więcej o kiszonkach znajdziecie w dziale "Ciekawostki: Wszystko o zupach".
Składniki:
- niewielki kawałek piersi z kurczaka
- 1 ogórek kiszony
- 1 ziemniak
- łyżka mąki pszennej
- łyżka jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Ziemniaka umyj, obierz, pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody, po czym zgnieć na puree.
- Mięso opłucz, pokrój na drobne kawałeczki, a następnie obtocz w mące.
- Ogórek obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych otworach.
- W rondelku rozgrzej olej, dodaj mięso, mieszaj, tak by kawałki stały się białe ze wszystkich stron, po czym zalej odrobiną wody.
- Duś 3 minuty, a jeśli płynu jest zbyt dużo, nieco dłużej.
- Do kurczaka dodaj ogórek, zamieszaj i duś 2 minuty.
- Zdejmij z ognia, przestudź i dopraw jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz