Pulpecików ciąg dalszy. :-) Tym razem pulpeciki z rybki. Są smaczne, delikatne i w sam raz dla malucha! Zrobiłam to danie z połowy porcji niż podaję, bo nie miałam więcej ryby, ale i tak wyszły mi 2 obiadki. Idze dalej nie za bardzo smakuje sos pomidorowy. Jak już pisałam wcześniej moje dziecko póki co ma jakąś awersję do pomidorów. Może kiedyś jej się to zmieni. :-) Taki obiad możesz przygotować dla całej rodziny dodając do części masy odrobinę soli.
Składniki:
- 2 nieduże mrożone lub świeże filety
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1 marchewka
- jajko
- pietruszka
- kawałek selera
- 3-4 łyżki bułki tartej lub mąki razowej
- pieprz
- ewentualnie kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
- Filety rozmroź, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i razem z cebulą zmiel w maszynce.
- Masę wymieszaj z jajkiem, pieprzem i bułką tartą.
- Uformuj pulpety.
- Marchewkę, pietruszkę, pora i selera pokrój i zalej niewielką ilością wody - ugotuj z nich wywar.
- Jak będą miękkie możesz je wyciągnąć na osobny talerzyk, lub zmiksować wyciągając tylko pora.
- Pulpety wrzucaj na wrzątek i gotuj na małym ogniu około 20-30 minut, a następnie wyjmij.
- Do wywaru możesz dodać dwie łyżeczki przecieru pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz