Ciasteczka dobre są na każdą okazję. :-) Pamiętam jak moja babcia robiła takie ciacha przekręcane przez maszynkę i kubek gorącego kakao. Kiedy podawała mi taki zestaw byłam w siódmym niebie.
Znalazłam trochę wolnego czasu wieczorem i postanowiłam upiec śmietankowe ciasteczka, które są bardzo łatwe i dość szybko się je robi. Z ciasta możesz wyciąć dowolne kształty. Ja użyłam wielkanocnych foremek. Ciasteczka są dość słodkie dlatego dbając o zęby dziecka polecamy dodać do nich mniej cukru.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej/tortowej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki śmietany kremówki (np. 30% - w składzie najlepiej bez: pektyny, gumy guar i mączki chleba świętojańskiego)
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miękkiego masła
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- W sporej misce dokładnie wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
- Dodaj śmietanę oraz masło i bardzo starannie zagniataj ciasto przez kilka minut aż wszystkie składniki idealnie połączą się w kulę.
- Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 2h w bezpieczne miejsce.
- Po tym czasie kulę podziel na porcje i każdą z nich rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na placki o grubości 3mm.
- Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C.
- Z ciasta wykrawaj dowolne wzory i w niewielkich odstępach układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 20 minut (ja piekłam na termoobiegu).
- Po wystudzeniu ciasteczek możesz je udekorować np. rozpuszczoną czekoladą, specjalnymi pisakami, lub kremami czy bitą śmietaną (wersja dla starszych maluchów).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz