Uwielbiam pastę jajeczną. Jest pyszna i zdrowa. To doskonały pomysł na śniadanie, tym bardziej, że zbliża się Wielkanoc. Jeżeli masz w domu małego przedszkolaka możesz zachęcić go do pomocy. Dziecko w tym wieku powinno poradzić sobie z przygotowaniem takiego jedzonka. Kilkuletni smyk sam może obrać jajko, rozgnieść je widelcem lub zetrzeć na tarce, wymieszać z masłem i jogurtem oraz dodać odrobinę soli i pieprzu. Do pokrojenia szczypiorku daj dziecku umyte i wyparzone nożyczki, którymi z łatwością go potnie. Przedszkolak będzie zachwycony pomocą w kuchni, a tak przyrządzone śniadanie będzie mu o wiele bardziej smakowało. :-)
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (lub dwie, jeżeli nie używasz masła)
- sól, pieprz (dla starszych dzieciaków - te, po skończeniu 12. miesiąca nie potrzebują przypraw)
- łyżeczka lub dwie posiekanego szczypiorku
- kilka kromek bagietki
- Jajka umyj, sparz i ugotuj (ja gotuję 10 minut).
- Obierz je, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach lub dokładnie rozgnieć widelcem.
- Do jajek dodaj posiekany szczypiorek, jogurt oraz miękkie masło, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
- Możesz doprawić masę solą i pieprzem.
- Pastę układaj na kromkach z bagietki i gotowe! Młodszemu dziecku możesz podawać pastę łyżeczką i osobno dać kawałek miękkiej bułeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz