Pyszna kremowa zupa o lekko słodkawym smaku. Jeżeli jest sezon na kukurydzę, możesz dodać do zupy ziarenka z połowy lub całej kolby kukurydzy. W zimie można kupić mrożone kolby kukurydzy, które najpierw należy odmrozić lub włożyć na kilka minut do wrzątku przed obraniem ziarenek. Kukurydza jest źródłem witamin z grupy B, zawiera dużo fosforu i żelaza, potasu, przeciwutleniaczy takich jak witamina E czy selen. Kolby i ziarna kukurydzy cukrowej (najlepszej) są o wiele mniejsze od pastewnej (jest nie smaczna i nie polecana do jedzenia).
Do zagęszczenia zupki możesz użyć kleiku lub kaszki kukurydzianej.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 1 małe udko z kurczaka (dla maluchów po 10. miesiącu życia gotujemy mięso w zupie - wcześniej osobno. Miękkiego kurczaczka oddziel od kości i możesz dodać do zupki, by była bardziej pożywna)
- 1/2 małej cukinii
- 1/3 pietruszki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- kaszka kukurydziana do zagęszczenia
- opcjonalnie: 1/2 lub 1 kolba kukurydzy (obierz z niej ziarenka i gotuj razem z warzywami)
Sposób przygotowania:
- Mięso ugotuj osobno do miękkości.
- Do garnka wrzuć drobno pokrojone warzywa, zalej wodą tak, by lekko je przykrywała i gotuj do miękkości. Maluchom po 10. miesiącu warzywa dodaj po 20 minutach do gotującego się mięska i gotuj aż kurczak będzie miękki - mniej więcej kolejne 20 minut. Miękkiego kurczaka wyjmij z zupy.
- Kaszkę / kleik przyrządź w niewielkiej ilości przegotowanej wody po czym dodaj do ugotowanych warzyw.
- Kurczaka oddziel od kości i dodaj do zupki - starszym dzieciom możesz podać go na drugie danie.
- Całość dokładnie zmiksuj, dodaj olej i drobno pokrojoną natkę, po czym dokładnie wymieszaj.
- Jeśli rosołek będzie za gęsty rozcieńcz go przegotowaną wodą, a jeżeli za rzadki dodaj nieco więcej kaszki lub kleiku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz