Gulasz jest dość smaczny o lekko słodkawym smaku. Najlepiej podawać go z kaszą. Możesz zmieniać smak potrawy dodając pod koniec gotowania łyżkę przecieru pomidorowego. Maluchowi mającemu problem z gryzieniem zmiksuj danie. Jeśli chcesz podać do gulaszu surówkę, proponuję buraczki lub kiszoną kapustę czy kiszonego ogórka. Z potrawy wyjdą ci 3-4 porcje obiadu, które możesz zamrozić.
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 200 g piersi z indyka
- garść zielonego groszku
- pół cebuli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz, rozmaryn
Sposób przygotowania:
- Mięso i warzywa umyj i pokrój w kostkę.
- Indyka przypraw i posyp mąką.
- Posiekaną cebulę wrzuć z mięsem na rozgrzany olej i smaż przez chwilę.
- Całość zalej jedną lub dwiema szklankami wody i dodaj resztę warzyw.
- Gulasz duś pod przykryciem aż warzywa i mięso będą miękkie (5-10 minut).
- Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją odrobiną wody, a jeśli zbyt rzadka - podnieś pokrywkę i pozwól wodzie odparować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz