Zupka jest bardzo smaczna. Możesz ją dodatkowo przyprawić majerankiem i koperkiem. Starszemu dziecku, które je dwudaniowe obiady podaj zupę bez mięsa, a warzywa drobno pokrój. Tak przygotowaną zupkę możesz zamrozić na inny dzień.
Składniki:
- 20- 30 g ugotowanego mięsa z indyka
- 1 ugotowane żółtko
- 1 mały burak
- 1 marchewka
- 1/4 małego selera
- 1/2 pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1-2 garście pokrojonej w kostkę cukinii
- 1 mały ziemniak
- łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Buraka, cukinię i ziemniaka ugotuj na parze.
- Marchewkę, selera i pietruszkę ugotuj w małej ilości wody.
- Wszystkie warzywa i mięso połącz razem i zmiksuj. W razie potrzeby dolej wody lub bulionu warzywnego.
- Na koniec do ciepłej zupki dodaj olej rzepakowy i rozkruszone żółtko. Wymieszaj i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz