Nigdy nie przypuszczałam, że można zrobić zupę z kalafiora, sałaty lodowej i kapusty kiszonej. :-) Na początku przepis mnie zaszokował, ale mimo obaw postanowiłam go wypróbować. Wydaje mi się, że Iga była zaskoczona smakiem zupy, lecz zjadła ją bez marudzenia. :-) Jedynym minusem jest to, że nie można jej zamrozić na inny dzień. Na pierwszy raz proponuję zrobić krem z połowy składników, by upewnić się czy będzie smakował dziecku.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 mała sałata lodowa
- 100 g kapusty kiszonej
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka śmietany 12 %
- koperek
- majeranek
- pieprz
- 1-2 szklanki bulionu lub wody z 2-3 łyżeczkami soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
- Umyty kalafior podziel na różyczki, dodaj do cebuli i zalej bulionem.
- Całość duś 10 minut pod przykryciem.
- Sałatę potargaj na drobne kawałki i razem z posiekaną kapustą dodaj do zupy.
- Gotuj tak długo aż wszystko będzie miękkie, a następnie zmiksuj na gładką masę.
- Na koniec dopraw kalafiorowy krem pieprzem, majerankiem i koperkiem. Zupę możesz udekorować kleksem śmietany i szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz