Oto jeden z moich ulubionych obiadów - Spaghetti bolognese. Uwielbiam włoskie smaki, kuchnia "italiana" jest prosta, szybka i bardzo aromatyczna! Idealny makaron spaghetti powinien być ugotowany al dente - wówczas podobno nie jest tuczący. ;-) Najczęstszym błędem jest jego rozgotowywanie. Kupując makaron zwracajcie uwagę na liczby, które podawane są na opakowaniu. Oznaczają one grubość makaronu. :-) Im grubszy, tym dłużej powinien się gotować. Ostatnio pojawiły się w sklepach makarony dla dzieci - polecam młodszym maluchom.
Sos Bolognese pochodzi z Bolonii.
Składniki:
- 1 cebula
- 400-500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowo - wieprzowego)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- bazylia
- oregano
- 1 marchewka (może być ugotowana)
- pokrojone pomidory z puszki, przetarte świeże lub ze słoika
- 1-2 łodygi selera naciowego (lub kawałek ugotowanego korzenia)
- dodatki: tarty parmezan, czerwone wino (dla dorosłych)
- Warzywa umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i podsmaż cebulkę.
- Mięso posól i popieprz, a następnie dodaj do cebulki wraz z marchewką i selerem.
- Całość podsmażaj aż mięso zbieleje (w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju).
- Dodaj pomidory, wyciśnięty czosnek, bazylię i oregano oraz kieliszek czerwonego wina (wersja dla dorosłych).
- Całość duś aż seler i marchewka będą miękkie.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Ugotowany makaron połóż na talerzu, polej sosem i posyp parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz