Budyń to przekąska, którą lubi każdy maluch. Ten jest naprawdę pyszny i godny polecenia. Do dekoracji oprócz biszkoptów użyłam dojrzałej nektarynki, ale pasują też truskawki czy maliny. :-) Wersję z dekoracją owocową polecam dla starszych dzieciaków. Moja 18. miesięczna córa i jej 12. miesięczna przyjaciółka zdecydowanie wolały zjeść sam budyń. Na smak nektarynki obie wykrzywiały buzie - dodam tylko, że Iga nektarynki uwielbia. Widocznie budyń był smaczniejszy i słodszy. ;-)
Składniki (na 1 dużą lub dwie małe porcje):
- 1 szklanka mleka
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru (lub miodu)
- pół laski wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- podłużne biszkopty
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej połowę mleka, dodaj masło i laskę wanilii przeciętą wzdłuż. Rondelek ustaw na niewielkim ogniu i zagotuj delikatnie mieszając.
- Resztę mleka wlej do miski i dokładnie wymieszaj z żółtkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Z rondelka wyjmij laskę wanilii i dodaj zawartość miski cały czas mieszając.
- Kiedy zacznie wrzeć i zgęstnieje zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj, by konsystencja była gładka.
- Budyń rozlej do miseczek i udekoruj biszkoptami. Do dekoracji możesz użyć również owoców.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz