Nadszedł kulinarny sezon na dynię. :-) Dynia wzmacnia odporność i działa uspokajająco. Jest doskonałym warzywem nie tylko dla dzieci, ale i dla kobiet w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego i potasu. Miąższ może mieć różne odcienie żółci i pomarańczy, ale im ciemniejszy ma kolor tym lepiej i zdrowiej. Dynia jest dość kaloryczna więc trzeba uważać z jej ilością, ale za to jest doskonałym źródłem fosforu, manganu, żelaza, magnezu i witaminy E, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i największym po ostrygach źródłem cynku.
W moich przepisach znajdziecie jeszcze kilka innych ciekawych pomysłów na dynię.
Składniki:
- 500 g dyni
- pomidor
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- posiekany ząbek czosnku
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- korzeń imbiru (o długości ok 3 cm) lub szczypta gałki muszkatołowej
- około 750 ml wywaru warzywnego lub rosołu (3 szklanki)
- sól, pieprz
- dodatki: grzanki, paski szynki lub pestki dyni
Sposób przygotowania:
- Pomidora sparz i obierz ze skórki.
- Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Dynię obierz, oczyść z pestek, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju (najlepiej w garnku).
- Dodaj imbir, pokrojony pomidor i czosnek, a następnie zalej bulionem.
- Gotuj aż dynia będzie miękka, a następnie dodaj ugotowane ziemniaki i zmiksuj. Dopraw do smaku.
- Zupę najlepiej podawaj z grzankami, pokrojoną w paseczki szynką lub pestkami dyni.
Grzanki możesz zrobić podpiekając je na blaszce w piekarniku lub chwilę smażąc na suchej patelni (bez tłuszczu).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz