Jarzynową z królikiem przygotujesz bardzo szybko. Królik jest najzdrowszym mięsem, które możesz podać dziecku. Starszemu smykowi nie musisz miksować zupki. Wystarczy, że jarzyny i królik będą drobno pokrojone. Dla dziecka po 12. miesiącu nie zagęszczaj zupki kaszką. Możesz podać do niej grzanki, makaron, ryż lub lane kluseczki.
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 ziemniak
- 1/3 pietruszki
- 2 łyżki stołowe pokrojonego w kostkę selera
- 1 kalarepa
- 200 g mięsa z królika
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki masła lub 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 ugotowane żółtko
- Królika ugotuj w wodzie lub na parze.
- Warzywa umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie razem z groszkiem ugotuj w niewielkiej ilości wody.
- Dodaj masło lub olej rzepakowy i wymieszaj.
- Mięso i żółtko dodaj do warzyw i wszystko dokładnie zmiksuj.
- Zupkę możesz zagęścić wcześniej przygotowaną kaszką kukurydzianą lub dodać do niej makaron albo ryż. W razie potrzeby możesz rozrzedzić ją wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz