Sosik możesz zmiksować z mięsem i podać go do ryżu, kaszy lub makaronu. Ma delikatny smak i gęstą konsystencję, którą możesz rozrzedzić wedle potrzeb malucha. Dla małego alergika masło możesz zastąpić margaryną bezmleczną.
Składniki:
- 100g mięsa z indyka lub kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 ziemniak
- garść strączków fasoli szparagowej (żółtej lub zielonej)
- kasza, makaron lub ryż (2 łyżki)
- 1/2 ugotowanego żółtka
- 1/2 łyżki masła
- odrobina pora (2cm)
- Mięso wrzuć do wrzącej wody i ugotuj do miękkości.
- Warzywa obierz, umyj, pokrój na drobne kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
- Mięso i warzywa połącz z żółtkiem i masłem i zmiksuj na gładką masę. Starszemu dziecku sos możesz zmiksować bez mięsa.
- Sosem polej przyszykowany ryż, makaron lub kaszę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz