Nie sądziłam, że muffinki są tak łatwe i szybkie w przygotowaniu! :-) Poradzi sobie z nimi każdy kuchenny laik. Podaję wam przepis na genialne w smaku babeczki bananowe z kremem karmelowym. Są fantastyczne, a smak naprawdę prowadzi do nieba :-) Każdy komu podarujecie taką muffinkę pokocha was bezgranicznie! Czas przygotowania jest dość krótki - około 15/20 minut. Po wyciągnięciu babeczek z pieca proponuję przykryć je czystą i suchą ściereczką, aby nie wyschły. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
Składniki:
- 4 kruche cukierki krówki (my kupiliśmy w paczce krówki Wawelu, w której kilka było kruchych)
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja daję czubatą łyżeczkę)
- 60g masła
- 60g brązowego cukru
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
Do dekoracji:
- 1 banan
- 2/3 szklanki bitej śmietany (proponuję ubić ją ze śmietanki 30% lub 36% - sztuczne mają w sobie zbyt dużo chemii)
- 3/4 łyżki sosu karmelowego (dla dorosłych sos można zastąpić np. czekoladowym likierem) - przepis na sos znajdziecie na końcu
Sposób przygotowania:
- Krówki pokrusz
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, rozgniecionego banana, a następnie mąkę i na koniec dodaj pokruszone krówki
- Wszystko szybko wymieszaj, tak aby połączyć składniki - grudki mają zostać
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
- Formę na muffinki posmaruj masłem lub wyłóż specjalnymi papierowymi papilotkami
- Ciasto nakładaj do foremek łyżką, wypełniając je do 3/4 wysokości
- Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut (my piekliśmy 10min od dołu i 10 na termoobiegu)
- Po upieczeniu odstaw babeczki do ostygnięcia przykrywając je czystą i suchą ściereczką
- Po wystygnięciu udekoruj muffinki
przed... |
i po... |
Przygotowanie sosu karmelowego:
Sos jest szybki do zrobienia i możesz przygotować go w czasie, gdy babeczki są w piekarniku. Zajmuje to około 10 min. Sos można przechowywać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie. Po podgrzaniu staje się płynny.
Składniki (na większą ilość) - ja zrobiłam sos z połowy składników:
- szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 85g masła pokrojonego w kostkę
- pół szklanki śmietanki 30 lub 36%
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj cukier z wodą cały czas mieszając. Masę gotuj 5-6 minut. Po paru minutach zmieni kolor na bursztynowy.
- Dodaj masło i całość jeszcze raz wymieszaj. Kiedy masło się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia.
- Dodaj śmietankę i wymieszaj.
Gotowym sosem, bitą śmietaną i pokrojonym bananem udekoruj muffinki :-) SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz