Składniki (na około 12 ciasteczek):
- 2 banany (my mieliśmy 1, dlatego jest go mało na naszych ciasteczkach ;-) )
- tabliczka gorzkiej czekolady - najlepiej 70% (10 dag)
- 3 dag cukru
- 2 żółtka
- 2 białka
- 3 dag masła
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Nadal mieszając dodaj po jednym żółtku
- Z białek ubij sztywną pianę, wsypując pod koniec ubijania cukier.
- Wmieszaj starannie pianę w masę czekoladową.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na nim w odstępach nieduże porcje ciasta, formując je w krążki o grubości 0,5cm (nam wyszły troszkę za niskie).
- Na krążkach rozłóż cienkie plasterki bananów.
- Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.
- Po wyciągnięciu ciasteczek możesz przykryć je pergaminem lub czystą ściereczką. Dzięki temu nie wyschną, będą delikatne i miękkie.
przed włożeniem do piekarnika :-) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz