Maliny to samo zdrowie. Pomagają w przeziębieniu, a do tego dbają o urodę i dobre samopoczucie. Pięknie pachną, są pyszne, a co najważniejsze odmładzają. :-) Zawierają w sobie salicylany, dzięki którym działają jak naturalna aspiryna. Niestety mogą powodować alergię. Objawem uczulenia jest wysypka na skórze. Maliny są owocami o cudownym smaku i pięknym zapachu. Są bogatym źródłem witaminy E, C, B1, B2, B6, potasu, żelaza, magnezu i wapnia.
Mus z malin jest pyszny. Starszemu maluchowi możesz podać go samego, z serkiem homogenizowanym, jogurtem czy biszkoptem. Jeśli chcesz pozbyć się pestek z malin, lekko je podgrzej i przetrzyj przez sito, a następnie wymieszaj z płatkami ryżowymi i zmiksuj. Płatki smakują doskonale również z jabłkami, morelami, brzoskwiniami i innymi owocami. Jeśli robisz mus z mrożonych owoców możesz go lekko posłodzić, a maluchowi po 12. miesiącu dodać do niego miodu. Takie danie podaj dziecku jako deser lub pyszne słodkie śniadanie.
Składniki:
- 20 g płatków ryżowych
- 20-30 ml wody
- 1/2 szklanki malin
- 1 łyżeczka miękkiego masła lub margaryny bezmlecznej
- W rondelku zagotuj wodę.
- Na wrzątek wsyp płatki ryżowe i maliny i gotuj 2 minuty cały czas mieszając, by płatki stały się miękkie (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
- Pod koniec dodaj masło.
- Całość dokładnie zmiksuj i przełóż do miseczki. Jeśli papka jest za gęsta dodaj przegotowanej wody i wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz