Na początku rozszerzania diety pamiętaj, by papka miała rzadszą konsystencję. Maluszkowi łatwiej będzie ją zaakceptować. Z czasem możesz stopniowo zagęszczać podawane dania. Każde dziecko ma inne upodobania kulinarne, a my rodzice powoli musimy się ich nauczyć.
Puch jabłkowy możesz podać również starszemu smykowi. Taki mus to doskonała zdrowa przekąska. :-)
Składniki:
- 1 średnie słodkie jabłko (ewentualnie sok jabłkowy dla niemowląt bez cukru)
- 2 łyżki kleiku ryżowego
Sposób przygotowania:
- Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój, a następnie ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody.
- Całość dokładnie zmiksuj na gładki mus.
- Mus zagęść kleikiem według uznania.
- W celu polepszenia smaku możesz dodać odrobinę soku jabłkowego dla niemowląt, ale nie jest to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz