Ryba w formie paluszków lub kotlecików jest o wiele smaczniejsza i atrakcyjniejsza dla maluchów niż ta tradycyjna. Przygotowania w takiej formie jest mięciutka i pachnąca. Takie danie jest doskonałe nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny. Jeżeli trudno będzie ci uformować paluszki proponuję zrobić okrągłe burgery. :-)
Jako dodatek do dania polecam kiszonego ogórka, marchewkę, pomidora lub inne ulubione warzywo dziecka.
Składniki:
- 150 g ryby morskiej
- 150 g ugotowanych ziemniaków
- łyżka śmietany
- kawałek pora
- sól, pieprz
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki płatków kukurydzianych
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Gotuj rybę pod przykryciem około 15 minut lub w parowarze.
- Odsącz i rozdrobnij w dłoniach, by upewnić się, że nie ma w niej ości.
- Przełóż ją do miski z ziemniakami i wszystko rozdrobnij widelcem tak, by konsystencja była grudkowata.
- Pora drobno posiekaj i razem ze śmietaną dodaj go do miski z rybą i ziemniakami.
- Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Teraz przygotuj panierkę: wymieszaj w głębokim talerzu kaszę manną i kukurydzianą oraz drobno pokruszone płatki kukurydziane.
- Z masy formuj paluszki lub kotleciki, obtaczaj w panierce i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż uzyskają złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz