Ryż z jabłkami to fantastyczne danie nie tylko na jesienne chłodne popołudnia. Razem z moją córeczką uwielbiamy zajadać się tym przysmakiem. :-) Sprawdza się on zarówno jako obiad jak i podwieczorek. Jest smaczny, słodki i sycący.
Polecam użycie ryżu Basmati.
Składniki:
- 2 worki sypkiego ryżu
- 4- 6 dużych jabłek
- 2 łyżki cukru (lub więcej - zależy od smaku, który chcemy osiągnąć)
- 1/4 łyżeczki cynamonu (lub odrobinę więcej)
- masło do wysmarowania żaroodpornego naczynia
- 200-300 g śmietany (np 18%) wymieszanej z niecałą łyżką cukru i 1/4 łyżeczki cynamonu
- Ryż ugotuj w wodzie i odcedź (możesz też ugotować ryż na mleku 3,2%).
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Jabłka wymieszaj z ryżem, dodaj cukier i cynamon.
- Całość przełóż do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i polej śmietaną z cukrem i cynamonem.
- Piecz pod przykryciem około 45 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz