Pierwszy raz zrobiłam zupę dyniową z malinami. Jej smak jak dla mnie jest fenomenalny! Iga też chętnie ją je. Maliny nadają dyni ciekawego smaku. Sama dynia w tym zestawieniu nie jest tak bardzo wyrazista i myślę, że ta zupa zasmakuje każdemu kto nie jest do dyni przekonany. Miąższ dyni składa się w 90% z wody, a jednocześnie jest bogatym źródłem witaminy A. Kupując dynię zwracaj uwagę na kolor. Im bardziej jest intensywny tym więcej znajdziesz w niej witamin.
Jeżeli twoje dziecko jest alergikiem masło możesz zastąpić margaryną bezmleczną.
Z podanych składników wyjdą dwie - trzy porcje zupy. Zupę można zamrażać. Możesz dodać do dyniowej z malinami łyżeczkę ugotowanego ryżu, ale nie jest to konieczne.
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 1/2 marchewki pokrojonej w kostkę
- 1/2 pietruszki pokrojonej w kostkę
- około 2cm pora
- 6 malin
- koperek
- majeranek
- odrobina soli
- 1 ugotowane żółtko
- 1 łyżka masła
- Wszystkie warzywa ugotuj w niewielkiej ilości wody z koperkiem i majerankiem.
- Jeżeli jest zbyt dużo wody możesz trochę jej odlać, a jeśli za mało dodaj odrobinę przegotowanej wody.
- Warzywa połącz z malinami i masłem, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Do zupki dodaj rozkruszone żółtko i wymieszaj.
- Ostudź i podaj maluchowi.
Zupa przed zmiksowaniem. Ja dodałam 7 malin, ale z sześcioma będzie smaczniejsza. |
Jeżeli kupujesz całą dynię, to taka jak ta będzie miała najbardziej intensywny kolor w środku. :-) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz