Ciasteczka z czekoladą lub kolorowymi cukierkami zawsze potrafią poprawić humor małego buntownika, a wieczorem dodać energii zapracowanej i zmęczonej mamie. ;-) Iga niedługo kończy 21 miesięcy i powoli zaczyna poznawać słodki smak. Staram się trzymać ją z daleka od gotowych słodyczy dostępnych w sklepach, ale nie zawsze mam wpływ na to, co moje dziecko je u babci lub gdy odwiedzamy naszych znajomych. Coś słodkiego wolę przygotować jej sama, bo dokładnie wiem jakich składników używam. Ciasteczka z gorzką czekoladą doskonale zastępują sklepowe gotowce. Są smaczne i słodkie. Jeżeli podasz je raz na czas na pewno nie zaszkodzą twojemu maluchowi.
Składniki:
- 175 g mąki
- 125 g masła
- 60 g cukru (najlepiej drobnego)
- 60 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 75 - 80 g gorzkiej czekolady (dla starszych dzieci możesz użyć np. kolorowych cukierków)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatki: do ciasta możesz dodać 1-2 krople ekstraktu waniliowego, cynamon, sok z cytryny
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Czekoladę pokrusz na małe kawałki.
- Mąkę wymieszaj z solą i sodą.
- W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem białym i brązowym, dodaj jajka i miksuj aż składniki dobrze się połączą.
- Dodaj mąkę i wymieszaj, a następnie dodaj czekoladę (ewentualnie inne dodatki).
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i małą łyżeczką układaj na niej ciasteczka. Pamiętaj, że ciasteczka wyrosną w piekarniku więc rób między nimi odstępy.
- Wstaw do piekarnika i piecz 12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz