Uwielbiam sałatkę jarzynową! Jej zaletą jest to, że o każdej porze roku smakuje tak samo. Jest tania i smaczna. W przepisie podaję ilość składników na sałatkę dla całej rodziny. Dla osób na diecie i dzieci polecam wymieszanie majonezu pół na pół z jogurtem naturalnym. Dla dziecka możesz odłożyć część porcji i nie dodawać do niej musztardy - wystarczy sos majonezowo -jogurtowy. Tak przygotowana sałatka będzie łagodniejsza w smaku.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 6 mniejszych ziemniaków
- mała puszka groszku konserwowego
- 2 duże jabłka (mogą być kwaśne)
- 3 jajka
- 1 mała czerwona cebulka
- 10 malutkich ogórków kiszonych
- majonez około 310 ml lub majonez 150 ml w połączeniu z jogurtem naturalnym 150 ml (ja użyłam majonezu kieleckiego)
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- sól, pieprz
- Umyte marchewki, ziemniaki i jajka gotuj razem w lekko osolonej wodzie.
- Po 10 minutach gotowania wyjmij jajka, a warzywa gotuj do miękkości (około 30 minut).
- Miękkie jarzyny odcedź i dokładnie wystudź.
- Obierz ogórki kiszone, jabłka i cebulę.
- Ogórki i jabłka pokrój w drobną kostkę, a cebulę drobno posiekaj i przełóż do dużej miski.
- Groszek odcedź.
- Jajka obierz i drobno pokrój, a następnie razem z groszkiem przełóż do ogórków, jabłka i cebuli.
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, połącz z pozostałymi warzywami, dodaj musztardę, majonez, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Smacznego!
Kapitalna sałatka
OdpowiedzUsuń