Tort red velvet jest amerykańskim klasykiem i możemy kupić go w każdej dobrej cukierni w USA. Jest piękny, kolorowy, ma niesamowity wygląd i zachwyci każdego kto będzie go próbował. :-)
Mój przepis jest lekko zmodyfikowany, dzięki czemu jest bardziej polski i wydaje mi się, że smaczniejszy niż w oryginale.
Robiłam ten tort dwa razy. Raz piekłam go w dwóch tortownicach tej samej wielkości, by mieć od razu dwa gotowe blaty ciasta.
Innym razem w jednej mniejszej formie. Piekłam wtedy całość 2x dłużej, ale za to mogłam zrobić wyższy tort. :-). Czas pieczenia w jednej formie - około godziny, po 40 minutach sprawdź patyczkiem - od szaszłyków czy ciasto się nie klei.
Na początek polecam jednak pieczenie w dwóch tortownicach, by ciasto w 100% się udało- czas pieczenia - ok 30 minut.
Ten tort jest inny niż tradycyjne kremowe biało-czarne ciasta, jest naprawdę smaczny i fajnie wygląda.
Czerwony barwnik spożywczy możecie kupić na allegro lub w sklepach z dekoracjami cukierniczymi. Tort jest prosty, a ciasto nie wymaga użycia miksera. Składniki mieszamy widelcem, zawsze w jedną stronę. Mikser użyjemy dopiero przygotowując krem. Jajka, masło i maślanka powinny mieć temperaturę pokojową.
Czerwony barwnik spożywczy możecie kupić na allegro lub w sklepach z dekoracjami cukierniczymi. Tort jest prosty, a ciasto nie wymaga użycia miksera. Składniki mieszamy widelcem, zawsze w jedną stronę. Mikser użyjemy dopiero przygotowując krem. Jajka, masło i maślanka powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej (400g)
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka (L)
- 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 ml czerwonego barwnika w żelu
Składniki na krem:
- 1 i 1/2 kostki masła (300 g)
- 600 g serka Philadelphia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru (w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej - max 1/4 szklanki)
- 150 g serka mascarpone
- 100 g śmietany 36 %
- Dwie tortownice o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem. Jeśli używasz silikonowej formy do pieczenia możesz posmarować ją masłem i obsypać bułką tartą, by ciasto można było łatwiej wyjąć.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Widelcem wymieszaj składniki : mąkę, kakao, sól, cukier i proszek do pieczenia.
- Jaja wbij do osobnej miski i lekko roztrzep, dodaj olej, maślankę, barwnik i ekstrakt. Całość też mieszaj widelcem.
- Teraz składniki z oby misek (oprócz octu i sody) połącz razem i wymieszaj dokładnie widelcem w jedną stronę aż masa stanie się idealnie gładka.
- W szklance wymieszaj ocet z sodą. Kiedy powstanie piana dodaj do miski, wymieszaj z resztą składników i przelej do formy (jeżeli używasz dwóch wlej do nich po połowie ciasta) i wstaw do piekarnika obie formy. Ważne jest by ocet z sodą dodać tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika. W przeciwnym razie ciasto może nie wyrosnąć.
- Piecz 30 minut w dwóch formach lub około 60 minut w 1 formie. Po 30 minutach ciasto najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź, a następnie przykryj czystą ściereczką.
- Teraz przygotuj krem (sposób przygotowania poniżej).
- Po wystudzeniu ciasta przekrój biszkopt na 3 części. Jeżeli ciasto upieczone jest w 2 tortownicach nie trzeba go już dzielić. Masz dwa gotowe blaty do smarowania kremem.
- Wypukłą część ciasta możesz delikatnie skroić nożem, by ją wyrównać lub przekładając blaty kremem, wypukłą stronę połóż płaską częścią do góry.
- Części ciasta przełóż grubo kremem, a następnie posmaruj tort dookoła. Tort możesz udekorować specjalnym kolorowym opłatkiem (pamiętaj by położyć go około dwie godziny przed imprezą).
Sposób przygotowania kremu:
- Masło utrzyj mikserem na gładką masę, a następnie stopniowo dodawaj cukier.
- Dodaj ekstrakt, serki i śmietanę i wszystko razem dokładnie zmiksuj.
- Krem wstaw na 30 - 40 minut do lodówki, by dobrze się schłodził.
Smacznego!
Ja przygotowuję tort około 2 dni przed
planowaną imprezą. Krem, który mi zostanie układam w szczelnie
zamkniętym plastikowym pojemniku do przechowywania żywności i trzymam
razem z ciastem w lodówce. Po 2 dniach krem na torcie może lekko
popękać dlatego warto jest mieć część kremu w pudełku na ewentualne
poprawki . Jeszcze raz smaruje tort kremem, przyklejam opłatek lub
dekoruję. Tort możesz zrobić też w dzień imprezy. Będzie równie smaczny
jak po 2 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz