Oto szybki i prosty sposób na markizy zapracowanej mamy. :-) Wystarczy kupić herbatniki i przełożyć je kremem domowej roboty. :-) To jest tak łatwe, że nawet dziecko sobie z tym poradzi. Takie ciasteczka idealnie sprawdzają się na domowych imprezach, urodzinach, podczas świąt lub jako słodka przekąska dla łasuchów. Ciasteczka najlepiej przechowywać w zamrażarce, ale nie dłużej niż miesiąc. Wystarczy wyjąć je przed podaniem. Markizy będą kruche, a krem idealnie stężeje. Jeżeli ciasteczka zostawisz na noc w pomieszczeniu, herbatnik stanie się lekko wilgotny i miękki. Dzięki temu nie będzie się kruszył, a małemu dziecku łatwiej będzie go zjeść.
Składniki:
- 40 okrągłych lub prostokątnych herbatników
- 100 g mlecznej czekolady
- 75 ml mleka
- 30 g masła
Sposób przygotowania:
- Przygotuj krem: W rondelku podgrzej mleko, dodaj czekoladę i masło i miksuj aż składniki dobrze się połączą. Kiedy krem osiągnie jednolita masę, przestudź go i wstaw na godzinę do lodówki.
- Spód ciasteczka posmaruj dość grubą warstwą kremu, a następnie przykryj drugim ciasteczkiem i lekko ściśnij.
- Gotowe ciasteczka ułóż na desce lub na tacy, przykryj delikatnie folią i wstaw na około 2 godziny do zamrażalnika.
Niezawodne ciasteczka do herbaty i kawy!
OdpowiedzUsuń