Poniżej podaję szybki przepis na delikatny krupnik z królika. Zupka jest bardzo smaczna i nie wymaga wiele pracy. Przygotowując ją dla starszych dzieci nie zapomnij doprawić jej pieprzem i solą. Ugotowane mięso możecie zmiksować z zupą lub podać maluchowi na drugie danie. Dla dzieci po 12. miesiącu polecam zrobić królika w śmietanie (przepis znajdziecie na blogu). :-)
Składniki:
- kawałek mięsa z królika (200-300g)
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka lub dwie oleju rzepakowego
- 1 - 2 łyżki kaszy jęczmiennej
Sposób przygotowania:
- Królika włóż do garnka dodaj obrane marchewki, cebulę i selera naciowego oraz pół litra wody.
- Całość gotuj około godziny. Po tym czasie wyjmij z zupy marchewki, selera i cebulę.
- Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę i gotuj całość kolejne 15-20 minut - możesz dolać też odrobinę wody (dziecku, któremu miksujesz zupy, kaszę ugotuj osobno i dodaj na końcu do papki).
- Kiedy mięso będzie miękkie wyjmij je z garnka, a do zupy dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę.
- Dziecku po 12. miesiącu potrawę dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz