muffiny bez nadzienia |
Małemu dziecku lepiej nie podawać ciast z proszkiem do pieczenia ponieważ często drażni żołądek malucha. Lepsze są ciasta z drożdżami czyli naturalnymi spulchniaczami. Babeczkami bezpiecznie mogą zajadać się starsze dzieciaki.
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 120 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 280 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- maliny (20-30 szt) lub inne owoce: wiśnie w syropie,
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym.
- 250 ml mleka starannie połącz z jajkami i olejem, a następnie powoli wlej całość do miski z mąką i starannie wymieszaj łyżką tak, by wszystkie składniki się połączyły.
- w miseczce wymieszaj 30 ml mleka i kakao.
- Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj mleko z kakaem i wymieszaj.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami i do każdej z nich nakładaj na przemian po 1 łyżce jasnego i ciemnego ciasta.
- Wypełnij foremki do 2/3 wysokości.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Do każdej papilotki włóż po 2-3 maliny (świeże lub mrożone).
- Babeczki piecz 25 minut, ostudź i przykryj czystą ściereczką.
muffiny z malinami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz