poniedziałek, 29 października 2012

Brokułowa z ryżem (po 7. miesiącu)


Brokuły są doskonałym warzywem na początek rozszerzania diety. Są delikatne w smaku i zawierają mnóstwo cennych składników jak beta-karoten, witamina C, kwas foliowy, żelazo, potas i wapń. Można je zaserwować smykowi już w szóstym miesiącu życia w zupce jarzynowej lub tak jak my z ziemniaczkiem i rybką (ugotowanego ziemniaka i brokuł miksowaliśmy, a rybę delikatnie rozdrabnialiśmy widelcem). Po 11 miesiącu dziecko powinno jeść je w całości polane np. masłem. Ugotowane różyczki możemy podawać maluszkowi pomiędzy posiłkami gdyż są miękkie i doskonale nadają się do nauki samodzielnego jedzenia. :-) Dodatkowo ich kolor bardzo podoba się dzieciakom. Zaletą brokułów jest to, że można je jeść na wiele sposobów, łącząc z mięsem, rybą, makaronem, serem żółtym czy robiąc z nich po prostu wspaniałą zupę. 

Oto przepis na naszą zupę brokułową, którą Iga pałaszuje w mgnieniu oka :-)

Składniki:
  • szklanka brokułów
  • plasterek (ok 2 cm) pora
  • łyżeczka koperku
  • 1,5 łyżki ryżu
  • nieduży kawałek indyka
  • pół marchewki
  • łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę obierz i wraz z brokułami i porem dokładnie umyj i ugotuj w niewielkiej ilości wody, dodając pod koniec olej rzepakowy.
  2. W drugim garnku ugotuj mięso, a w rondelku ryż
  3. Jak warzywa będą miękkie dodaj do nich mięso i zmiksuj na gładką papkę
  4. Na końcu dorzuć ugotowany ryż i drobno posiekany koperek (dziecku w tym wieku nie powinno się już wszystkiego dokładnie miksować, ale jeśli twój skarb reaguje np. odruchem wymiotnym lub nie radzi sobie z większymi kawałkami lepiej dać mu jeszcze gładką papkę - nasza Iga przekonywała się do większych kawałków ok tygodnia)