poniedziałek, 29 października 2012

Krem z cukinii (po 4. miesiącu)

Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Ma wyjątkowo niską zawartość energetyczną, a przy tym zawiera mnóstwo witamin K, C, A, z grupy B, beta-karoten, żelazo, wapń, magnez i potas. Zalecana jest wszystkim o wrażliwym układzie pokarmowym. Podobnie jak dynia, cukinia to samo zdrowie :-) 
Oto łatwy i szybki krem z cukinii.

Składniki:
  • mały ziemniak
  • ćwierć cukinii
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
  1. Cukinię dokładnie wyszoruj, odetnij końce, obierz i pokrój w kostkę razem z ziemniakiem.
  2. Gotuj warzywa do miękkości w niewielkiej ilości wody dodając pod koniec gotowania olej.
  3. Wszystko zmiksuj na gładki krem i gotowe! :-)

Po 9 miesiącach Iga wciąż lubi ten krem. Robimy jej go z całej cukinii i ziemniaczka. :-) Dodajemy odrobinę mięsa, a czasami zamiast ziemniaka makaron. :-) Pycha. :-)