czwartek, 11 października 2012

Krem z dyni z manną (po 6.-9. miesiącu)


Delikatna żółta zupa na dwie porcje. Dla maluchów po 6 miesiącu bez selera. Wersja z selerem jest po 9 miesiącu.Starszemu dziecku możesz ją podać niezmiksowaną. Wystarczy, że drobniej pokroisz warzywa. Możesz ugotować ją z mięsem lub bez.

Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • biały kawałek pora
  • mały kawałeczek selera (uwaga dzieci skłonne do alergii seler może uczulać)
  • 100 g dyni
  • 1 ziemniak
  • łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • dwie łyżeczki kaszy manny (najlepiej błyskawicznej)
  • szczypta drobno posiekanego koperku
  • opcjonalnie można dodać trochę mięsa wołowego (musi być chude) 
 Sposób przygotowania:
  1. Jarzyny dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój na kawałki, wrzuć do garnka, dodaj półtorej szklanki wrzątku i gotuj, aż zmiękną.
  2. W gotowym wywarze pozostaw tylko dynię i ziemniaka, a resztę jarzyn wyłów na osobny talerz.
  3. Zmiksuj zupę, wsyp kaszę mannę i zagotuj.
  4. Po kilku minutach (2-3) odstaw z ognia, dodaj oliwę i wymieszaj.
  5. Przed podaniem posyp drobno posiekanym koperkiem.
Z pozostałych warzyw możesz przyrządzić puree i dodać do niego wcześniej ugotowane mięso oraz połowę ugotowanego na twardo żółtka. W ten sposób powstanie nam drugie danie albo kolejny obiadek na następny dzień :-)