Delikatna żółta zupa na dwie porcje. Dla maluchów po 6 miesiącu bez selera. Wersja z selerem jest po 9 miesiącu.Starszemu dziecku możesz ją podać niezmiksowaną. Wystarczy, że drobniej pokroisz warzywa. Możesz ugotować ją z mięsem lub bez.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- biały kawałek pora
- mały kawałeczek selera (uwaga dzieci skłonne do alergii seler może uczulać)
- 100 g dyni
- 1 ziemniak
- łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
- dwie łyżeczki kaszy manny (najlepiej błyskawicznej)
- szczypta drobno posiekanego koperku
- opcjonalnie można dodać trochę mięsa wołowego (musi być chude)
- Jarzyny dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój na kawałki, wrzuć do garnka, dodaj półtorej szklanki wrzątku i gotuj, aż zmiękną.
- W gotowym wywarze pozostaw tylko dynię i ziemniaka, a resztę jarzyn wyłów na osobny talerz.
- Zmiksuj zupę, wsyp kaszę mannę i zagotuj.
- Po kilku minutach (2-3) odstaw z ognia, dodaj oliwę i wymieszaj.
- Przed podaniem posyp drobno posiekanym koperkiem.
Z pozostałych warzyw możesz przyrządzić puree i dodać do niego wcześniej ugotowane mięso oraz połowę ugotowanego na twardo żółtka. W ten sposób powstanie nam drugie danie albo kolejny obiadek na następny dzień :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz