Iga w czwartek kończy 9 miesięcy, a ja z tej okazji poszukałam dla niej nowych przepisów. Po 9. miesiącu wiele się zmienia i mamy coraz więcej fajnych propozycji urozmaicania menu dziecka. Igusia ma już prawie 4 zęby i nie trzeba już wszystkiego dokładnie miksować gdyż gryzienie i żucie sprawiają jej ogromną radość. Buszując w literaturze znalazłam ciekawą książkę "Celiakia i dieta bezglutenowa. Praktyczny przewodnik". Wydana została przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Zajdziecie w niej masę przepisów na potrawy bez glutenu! Przepis na krupnik znalazłam właśnie w tej książce. Zupa jest doskonała dla całej rodziny. Po odjęciu porcji dla malucha resztę zupy można przyprawić i zjeść samemu :-)
Składniki:
- 10dag kaszy jaglanej
- nieduża marchewka
- mała pietruszka
- kawałek selera
- cebula lub biały kawałek pora
- 2 nieduże ziemniaki
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy extra vergine
- odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Kaszę przełóż na sitko i przelej wodą przegotowaną.
- Do garnka wlej szklankę zimnej wody, przełóż do niego kaszę i gotuj do miękkości na małym ogniu. Uważaj żeby się nie przypaliła. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce marchewkę, pietruszkę i selera.
- W garnku zagotuj około 1 litr wody, przełóż do niego starte warzywa i przekrojoną na pół cebulę.
- Kiedy zupa ponownie się zagotuje dodaj do niej pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zmiękną dodaj do zupy ugotowaną kaszę jaglaną i olej lub oliwę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Jeżeli chcemy by zupa była bardziej sycąca możemy dodać do niej trochę chudego mięsa np. cielęcinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz