środa, 14 listopada 2012

Zupa rybna (po 7., 11. miesiącu)


Zupa rybna z marchewką jest zdrowa i lekkostrawna. Każdy maluszek powinien jeść rybę przynajmniej 2 razy w tygodniu. Przepis jest dla dziecka po 11 miesiącu. Jeżeli chcesz ją podać dla bobasa, który skończył 7 miesięcy, wystarczy, że dodasz do zupy łyżeczkę kleiku ryżowego i ją zmiksujesz. Wszystko na temat ryb już wkrótce będziecie mogli znaleźć w zakładce "ciekawostki".

Składniki (na 2 porcje):
  • 150 g fileta z dorsza
  • mała marchewka
  • ćwiartka białej części pora
  • 100 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
  • 0,5 l wywaru z jarzyn 
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2-3 gałązki koperku
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa dokładnie umyj.
  2. Pora pokrój w plasterki i zeszklij na oliwie (możesz to zrobić w garnku, w którym będziesz gotowała zupę) .
  3. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i fasolkę.
  4. Warzywa zalej wywarem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
  5. Po tym czasie dodaj rybę i koperek i gotuj jeszcze przez 10 min. 
  6. Rybę delikatnie wyjmij, widelcem podziel na mniejsze kawałki (sprawdź raz jeszcze czy nie ma ości) i dodaj do zupy.
Dobra rada: W filecie sporadycznie mogą znajdować się ości. Jeżeli boisz się ich - wybieraj filety z ryb, z których łatwo je usunąć np. łosoś, mintaj, halibut, sola, dorsz. Zawsze przeglądaj po ugotowaniu filet i dla pewności możesz dotykać oddzielone kawałki palcami. Pamiętaj jeśli maluch połknie ość nic mu się nie stanie. Jeżeli się nią zakrztusi - posadź go z głową lekko pochyloną w dół i oklepuj po plecach.