Zupa rybna z marchewką jest zdrowa i lekkostrawna. Każdy maluszek powinien jeść rybę przynajmniej 2 razy w tygodniu. Przepis jest dla dziecka po 11 miesiącu. Jeżeli chcesz ją podać dla bobasa, który skończył 7 miesięcy, wystarczy, że dodasz do zupy łyżeczkę kleiku ryżowego i ją zmiksujesz. Wszystko na temat ryb już wkrótce będziecie mogli znaleźć w zakładce "ciekawostki".
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g fileta z dorsza
- mała marchewka
- ćwiartka białej części pora
- 100 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
- 0,5 l wywaru z jarzyn
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2-3 gałązki koperku
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyj.
- Pora pokrój w plasterki i zeszklij na oliwie (możesz to zrobić w garnku, w którym będziesz gotowała zupę) .
- Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i fasolkę.
- Warzywa zalej wywarem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
- Po tym czasie dodaj rybę i koperek i gotuj jeszcze przez 10 min.
- Rybę delikatnie wyjmij, widelcem podziel na mniejsze kawałki (sprawdź raz jeszcze czy nie ma ości) i dodaj do zupy.
Dobra rada: W filecie sporadycznie mogą znajdować się ości. Jeżeli boisz się ich - wybieraj filety z ryb, z których łatwo je usunąć np. łosoś, mintaj, halibut, sola, dorsz. Zawsze przeglądaj po ugotowaniu filet i dla pewności możesz dotykać oddzielone kawałki palcami. Pamiętaj jeśli maluch połknie ość nic mu się nie stanie. Jeżeli się nią zakrztusi - posadź go z głową lekko pochyloną w dół i oklepuj po plecach.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa także czasami jadam zupę rybną i faktycznie jest nie dość, że pyszna to jeszcze bardzo zdrowa i pożywna. Ja jestem zdania, ze bardzo fajnie również sprawdza się łosoś wędzony na gorąco https://mowisalmon.pl/produkty/losos-wedzony-na-goraco/ i faktycznie możemy go użyć do bardzo wielu dań.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń