sobota, 20 października 2012

Pierwsza marchewka (po 4. miesiącu)

Pierwsze początki bywają trudne, bo nie każdy maluch chętnie i ze smakiem je "nowości". Przy rozszerzaniu diety ważne jest, żeby rozpocząć od najprostszego jednego składnika czyli w wypadku zupki jarzynowej od marchewki. Po ugotowaniu jest ona lekko strawna i delikatna w smaku. Na początku maluch na pewno będzie grymasił wiec podaj mu niewielka ilość np.1-2 łyżeczki aby powoli oswajał się z nową konsystencją. Z kolejnym dniem możesz dać już maluszkowi więcej łyżeczek i tak stopniowo w zależności od tego ile zje aż w końcu będzie jadł ok 120/130 gramów.

Pierwszy podstawowy przepis:
Przygotowanie pierwszej marchewki jest bardzo proste. Na początek potrzebujemy pół dużej marchewki lub jedna małą. Trzeba ją dokładnie obrać, odciąć końce, umyć, pokroić i wrzucić do wrzątku. Gotujemy do miękkości. Jeżeli masz parowar lub specjalny garnek do gotowania na parze to super! Wtedy marchewkę zrób na parze - warzywa z pary maja lepszy smak i zachowują w sobie więcej cennych witamin. Pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Jak marchewka będzie miękka możemy ją zmiksować z wodą, w której się gotowała tak aby osiągnęła konsystencję kremową.

Papka marchewkowa nr 2:
Składniki:
  • szklanka obranej i pokrojonej marchewki
  • łyżka kleiku ryżowego (kleik ryżowy może zatwardzać więc jeżeli dziecko ma problem z kupką, lepiej dać go mniej. Możesz użyć też kleiku kukurydzianego)
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę ugotuj w wodzie lub na parze i jak będzie miękka zmiksuj.
  2. Do papki dodaj kleik ryżowy i olej i jeszcze raz wszystko zagotuj. Pamiętaj aby w tym czasie cały czas mieszać zupkę
Jeżeli dziecko ma biegunkę możesz do zupki dodać szczyptę soli (uzupełni ona składniki mineralne, które maluch utracił podczas biegunki).

Kiedy nasz kochany skarb przyzwyczaił się do smaku marchewki, ładnie już ją je, to teraz możemy dodać mu kolejny składnik jakim jest ziemniaczek :-)

Papka marchewkowa nr 3:
Składniki:
  • szklanka obranej i pokrojonej marchewki
  • pół ziemniaka pokrojonego na mniejsze części
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę i ziemniaczka ugotuj razem w niewielkiej ilości wody.
  2. Pod koniec gotowania dodaj olej.
  3. Jak warzywa będą miękkie zmiksuj wszystko na gładki krem.
Dla maluchów karmionych piersią można również podać papkę marchewkową z kaszą manną - przepis znajduje się w kategorii "po 5. miesiącu". Dzieciom, które są karmione mlekiem modyfikowanym taką zupkę możemy podać dopiero po 5. miesiącu.

Po tych trzech pierwszych prostych papkach możesz powoli rozszerzać dietę o inne warzywa. My też tak zaczynaliśmy. Iga nie bardzo chciała tylko jeść marchewkę z ziemniaczkiem. Dopiero jak dołożyliśmy do tego troszkę mięska to pięknie zjadała całość :-) Jeżeli chodzi o kupno marchewki to lepiej wybierać tą bardziej powykrzywianą. Im gładsza i prostsza marchewka tym więcej była sypana.