czwartek, 11 października 2012

Indyk z jabłkiem i ziemniakiem (po 7. miesiącu)


Przepis jest bardzo prosty, szybki i smaczny :-) A indyk doskonale pasuje zarówno z jabłkiem jak i z innymi owocami np. suszonymi morelami, śliwkami czy żurawiną. Owoce nadają daniu lekko słodkiego smaku dzięki czemu maluch na pewno chętnie je zje ! Moja mała córeczka Iga bardzo lubi takie połączenie :-)

Składniki:
  • jabłko 
  • kawałek indyka (15 g)
  • łyżeczka masła (oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego)
  • 1 ugotowany ziemniak (lub łyżka ryżu)
Sposób przygotowania:
  1. Mięso ugotuj, a następnie drobno posiekaj lub zmiksuj jeżeli dziecko ma problem z żuciem.
  2. Obierz jabłko i usuń z niego gniazda nasienne, a następnie pokrój drobniej i włóż do rondelka z odrobiną wody, postaw na małym ogniu i rozgotuj.
  3. Dodaj mięso i masło oraz wcześniej ugotowanego i zmiksowanego ziemniaka lub ryż.
SMACZNEGO :-) 
Wersja zmiksowana :-)