piątek, 28 lutego 2014

Delikatny krupnik na króliku (po 9. miesiącu)


Poniżej podaję szybki przepis na delikatny krupnik z królika. Zupka jest bardzo smaczna i nie wymaga wiele pracy. Przygotowując ją dla starszych dzieci nie zapomnij doprawić jej pieprzem i solą. Ugotowane mięso możecie zmiksować z zupą lub podać maluchowi na drugie danie. Dla dzieci po 12. miesiącu polecam zrobić królika w śmietanie (przepis znajdziecie na blogu). :-)

Składniki:
  • kawałek mięsa z królika (200-300g)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka lub dwie oleju rzepakowego
  •  1 - 2 łyżki kaszy jęczmiennej
 Sposób przygotowania:
  1. Królika włóż do garnka dodaj obrane marchewki, cebulę i selera naciowego oraz pół litra wody.
  2. Całość gotuj około godziny. Po tym czasie wyjmij z zupy marchewki, selera i cebulę.
  3. Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę i gotuj całość kolejne 15-20 minut - możesz dolać też odrobinę wody (dziecku, któremu miksujesz zupy, kaszę ugotuj osobno i dodaj na końcu do papki).
  4. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmij je z garnka, a do zupy dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę.
  5. Dziecku po 12. miesiącu potrawę dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!