Dynia jest bardzo lubianym przez dzieciaków warzywem. Wiem to z paru źródeł ;-) Jak dziecko nie chce jeść marchewki to dynię zje na pewno! :-) Przygotowanie tego przecieru zajmuje ok 25 minut. W kolejnych miesiącach znajdziecie przepisy na kolejne zupki dyniowe z większą ilością warzywek. Jedyny minus jest taki, że trzeba włożyć trochę siły w obranie dyni ze skóry.
Składniki:
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 1 obrany, umyty i pokrojony w kostkę ziemniak
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
- łyżeczka oleju rzepakowego, masła lub oliwy z oliwek
- Warzywa ugotuj w niewielkiej ilości wody, a najlepiej na parze.
- Odsącz, zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
- Dodaj kleik ryżowy i olej, a następnie wymieszaj i zagotuj raz jeszcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz