niedziela, 21 października 2012

Przecier z dyni i ziemniaków (po 4. miesiącu)


Dynia jest bardzo lubianym przez dzieciaków warzywem. Wiem to z paru źródeł ;-) Jak dziecko nie chce jeść marchewki to dynię zje na pewno! :-) Przygotowanie tego przecieru zajmuje ok 25 minut.  W kolejnych miesiącach znajdziecie przepisy na kolejne zupki dyniowe z większą ilością warzywek. Jedyny minus jest taki, że trzeba włożyć trochę siły w obranie dyni ze skóry.

Składniki:
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 obrany, umyty i pokrojony w kostkę ziemniak
  • 2 łyżeczki kleiku ryżowego
  • łyżeczka oleju rzepakowego, masła lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa ugotuj w niewielkiej ilości wody, a najlepiej na parze.
  2. Odsącz, zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
  3. Dodaj kleik ryżowy i olej, a następnie wymieszaj i zagotuj raz jeszcze.