Nie ma to jak rozgrzewająca zupa na przeziębienie. Od wczoraj kicham, boli mnie gardło i głowa. Staram się robić wszystko, żeby nie zarazić Igi. Obawiam się, że będzie to misja niemożliwa. Dla wzmocnienia ugotowałam nam rozgrzewający krupnik z kaszą. Ostatnio coraz bardziej zaczynają mi smakować te dziecięce przepisy. Z podanych składników wyszły mi cztery porcje obiadku dla małej. Danie można wzbogacić natką drobno posiekanego i zagotowanego w zupce koperku.
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 mniejsze ziemniaki
- 20 g ugotowanej wcześniej piersi z indyka
- 3 łyżki mleka
- liść laurowy
- pół łyżeczki majeranku
- łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Kaszę jęczmienną zagotuj w garnuszku.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Do garnuszka z kaszą dodaj liść laurowy, pół łyżeczki majeranku i warzywa.
- Zupę gotuj około 20 minut.
- Dolej 3 łyżki mleka aby nieco ją zabielić (jeżeli dodajesz mleko modyfikowane dodaj je na końcu po ostudzeniu krupniku) oraz olej rzepakowy.
- Mięso z indyka drobno pokrój, dorzuć do garnka i zamieszaj.
- Dla malucha przed 12. miesiącem warzywa rozgnieć widelcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz