wtorek, 20 listopada 2012

Krupnik z kaszą (po 9. miesiącu)


Nie ma to jak rozgrzewająca zupa na przeziębienie. Od wczoraj kicham, boli mnie gardło i głowa. Staram się robić wszystko, żeby nie zarazić Igi. Obawiam się, że będzie to misja niemożliwa. Dla wzmocnienia ugotowałam nam rozgrzewający krupnik z kaszą. Ostatnio coraz bardziej zaczynają mi smakować te dziecięce przepisy. Z podanych składników wyszły mi cztery porcje obiadku dla małej. Danie można wzbogacić natką drobno posiekanego i zagotowanego w zupce koperku.

Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 mniejsze ziemniaki
  • 20 g ugotowanej wcześniej piersi z indyka
  • 3 łyżki mleka 
  • liść laurowy
  • pół łyżeczki majeranku
  • łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę jęczmienną zagotuj w garnuszku.
  2. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Do garnuszka z kaszą dodaj liść laurowy, pół łyżeczki majeranku i warzywa.
  4. Zupę gotuj około 20 minut.
  5. Dolej 3 łyżki mleka aby nieco ją zabielić (jeżeli dodajesz mleko modyfikowane dodaj je na końcu po ostudzeniu krupniku) oraz olej rzepakowy.
  6. Mięso z indyka drobno pokrój, dorzuć do garnka i zamieszaj.
  7. Dla malucha przed 12. miesiącem warzywa rozgnieć widelcem.