Smaczna i delikatna zupa. Moja trzynastomiesięczna córka też ją lubi. Mięso z zupy zjada na drugie danie. Zaleca się, żeby do 10. miesiąca mięso gotować oddzielnie. Jeśli twoje dziecko nie jest alergikiem i nie miało problemów z brzuszkiem, to pod koniec dziewiątego miesiąca możesz bez obaw gotować je razem z jarzynami.
Składniki:
- 40 g fileta z kurczaka lub indyka
- 1 duży ziemniak
- 1 marchewka
- ćwierć kapusty włoskiej
- 1/2 pietruszki
- plasterek cebuli lub kawałek pora
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- łyżka posiekanego koperku
- Warzywa dokładnie umyj, obierz i opłucz.
- Kapustę poszatkuj, ziemniaka i cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej około 0,5 l wody.
- Po 15 minutach dodaj warzywa i gotuj kolejne 15 minut aż warzywa będą miękkie.
- Zestaw z ognia, wyjmij mięso i dokładnie je rozdrobnij, po czym wrzuć z powrotem do zupy.
- Dodaj olej i posyp koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz