czwartek, 7 marca 2013

Jarzynowa z mięsem (po 9. miesiącu)


Smaczna i delikatna zupa. Moja trzynastomiesięczna córka też ją lubi. Mięso z zupy zjada na drugie danie. Zaleca się, żeby do 10. miesiąca mięso gotować oddzielnie. Jeśli twoje dziecko nie jest alergikiem i nie miało problemów z brzuszkiem, to pod koniec dziewiątego miesiąca możesz bez obaw gotować je razem z jarzynami. 

Składniki:
  • 40 g fileta z kurczaka lub indyka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • ćwierć kapusty włoskiej
  • 1/2 pietruszki
  • plasterek cebuli lub kawałek pora
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  •  łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa dokładnie umyj, obierz i opłucz.
  2. Kapustę poszatkuj, ziemniaka i cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej około 0,5 l wody.
  4. Po 15 minutach dodaj warzywa i gotuj kolejne 15 minut aż warzywa będą miękkie.
  5. Zestaw z ognia, wyjmij mięso i dokładnie je rozdrobnij, po czym wrzuć z powrotem do zupy.
  6. Dodaj olej i posyp koperkiem.