czwartek, 9 maja 2013

Buraczkowy raj (po 7. miesiącu)


Zupka jest bardzo smaczna. Możesz ją dodatkowo przyprawić majerankiem i koperkiem. Starszemu dziecku, które je dwudaniowe obiady podaj zupę bez mięsa, a warzywa drobno pokrój. Tak przygotowaną zupkę możesz zamrozić na inny dzień. 

Składniki:
  • 20- 30 g ugotowanego mięsa z indyka
  • 1 ugotowane żółtko
  • 1 mały burak
  • 1 marchewka
  • 1/4 małego selera
  • 1/2 pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1-2 garście pokrojonej w kostkę cukinii
  • 1 mały ziemniak 
  • łyżka oleju rzepakowego
 Sposób przygotowania:
  1. Buraka, cukinię i ziemniaka ugotuj na parze.
  2. Marchewkę, selera i pietruszkę ugotuj w małej ilości wody.
  3. Wszystkie warzywa i mięso połącz razem i zmiksuj. W razie potrzeby dolej wody lub bulionu warzywnego.
  4. Na koniec do ciepłej zupki dodaj olej rzepakowy i rozkruszone żółtko. Wymieszaj i podawaj.  
Smacznego!