wtorek, 21 maja 2013

Mus morelowy (po 8. miesiącu)


Przygotowując ten deser dla niemowlęcia, lepiej wybierz niesiarkowane suszone morele, czyli te, które nie są konserwowane dwutlenkiem siarki . Mają one ciemnobrązowy kolor i można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ja niestety nie miałam takich pod ręką i użyłam moreli o jasnopomarańczowym kolorze. 
Puree możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 dni. Możesz podać je jako deser, do obiadu, do kaszki itp. Z podanych składników powinny wyjść 4 porcje po 2 łyżki.

Składniki:
  • 1/2 szklanki suszonych moreli (około 70g)
  • 1 szklanka wody (około 235 ml)
Sposób przygotowania:
  1. W małym rondelku, na średnim ogniu zagotuj morele z wodą.
  2. Po zagotowaniu zmniejsz gaz, przykryj pokrywką i duś 30 minut, tak by zmiękły.
  3. Całość przestudź i zmiksuj (razem z wodą) na gładki mus.
Smacznego!