wtorek, 30 października 2012

Dyniowa z tymiankiem (po 5. miesiącu)


Oto kolejny, szybki przepis na zupę z Dyni :-) Jutro halloween więc to ostatnia szansa na wycięcie w dyni oczu i przerażającej paszczy. :-) Przy okazji zabawy ze starszym dzieckiem można również wykorzystać warzywo do zrobienia przepysznej zupki zarówno dla malucha jak i dla starszaka :-) Co wy na to?

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 ziemniaki 
  • ćwierć białej części pora
  • 20 g masła (lub łyżka oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek)
  • kilka gałązek świeżego tymianku (może być również suszony)
Sposób przygotowania:
  1. Pora oczyść, pokrój w plasterki i ugotuj z obranymi ze skórki ziemniakami.
  2. Dodaj dynię, a następnie zalej litrem wody.
  3. Gotuj ok. 20 min aż dynia i ziemniaki zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania dodaj tymianek (na początku niewiele) i masło (lub mleko modyfikowane ok. 60 ml).
  5. Dla maluszka, który nie potrafi sobie poradzić z większymi kawałkami zmiksuj zupkę.
Dodatki dla starszaka: Zupę starszemu dziecku możesz podać z grzankami najlepiej z razowego chleba oraz grubo pokruszonym serem parmezanem.