czwartek, 1 listopada 2012

Kurczak w ogórkach (po 10. miesiącu)

Brrrr za oknem mokro, zimno i ponuro... Czasami zazdroszczę niedźwiedziom, że zapadają w zimowy sen. Niestety mama nie ma czasu ani na wyspanie się ani na lenistwo ;-) Ostatnio dowiedziałam się, że moja ukochana kuzynka jest w ciąży :-) Zleciał pierwszy trymestr i zaczęły się napady głodu oraz chęć, żeby tonami jeść kiszonki i inne smakołyki :-) Bardzo się cieszymy, że dołączy do nas nowy malutki człowieczek. Nadszedł również czas by wzmocnić odporność. Kierując się zachciankami kobiet ciężarnych wyszukałam kilka przepisów, w których możemy użyć ogórków kiszonych będących doskonałym źródłem witaminy C. Więcej o kiszonkach znajdziecie w dziale "Ciekawostki: Wszystko o zupach".

Składniki:
  • niewielki kawałek piersi z kurczaka
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 ziemniak
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki oleju rzepakowego
 Sposób przygotowania: 
  1. Ziemniaka umyj, obierz, pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody, po czym zgnieć na puree.
  2. Mięso opłucz, pokrój na drobne kawałeczki, a następnie obtocz w mące.
  3. Ogórek obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych otworach.
  4. W rondelku rozgrzej olej, dodaj mięso, mieszaj, tak by kawałki stały się białe ze wszystkich stron, po czym zalej odrobiną wody.
  5. Duś 3 minuty, a jeśli płynu jest zbyt dużo, nieco dłużej.
  6. Do kurczaka dodaj ogórek, zamieszaj i duś 2 minuty.
  7. Zdejmij z ognia, przestudź i dopraw jogurtem.