Zastanawialiście się kiedyś co jeszcze można zrobić z dyni oprócz pysznej zupy? Znalazłam pomysł na dyniowe muffinki! :-) Czas, który musimy poświęcić babeczkom to około 30 minut (dla wprawionych w bojach kuchennych nieco mniej). :-) Można je zrobić na słono i na słodko. :-) Wystarczy prosta zamiana sera żółtego na pół łyżeczki przyprawy do piernika oraz dwie łyżki cukru i dwie łyżeczki miodu. Obie wersje są bardzo smaczne. :-) My zrobiliśmy wersję "na słono" - chociaż soli jest w nich bardzo mało. Są bardzo sycące i szczerze mówiąc po jednym miałam dość. ;-) Z przepisu wychodzi około 10 sztuk - w zależności od ilości układania ciasta w foremkach. POLECAM!
Składniki:
- 125 ml mleka
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g startego żółtego sera
- 100 g pokrojonej w kostkę dyni
Sposób przygotowania:
- W rondelku podduś dynię do miękkości, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Masło roztop i przestudź.
- Piekarnik nagrzej do 210 stopni C.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, dynię i ser.
- Mleko wymieszaj z jajkiem i wlej do miski z mąką.
- Dodaj roztopione masło.
- Całość wymieszaj tak, by ciasto pozostało lekko grudkowate i przełóż do wysmarowanych olejem rzepakowym silikonowych foremek do muffinków lub do papierowych papilotek umieszczonych w specjalnej formie na babeczki.
- Piecz 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz