wtorek, 23 października 2012

Muffinki z dynią (po 12. miesiącu)


Zastanawialiście się kiedyś co jeszcze można zrobić z dyni oprócz pysznej zupy? Znalazłam pomysł na dyniowe muffinki! :-) Czas, który musimy poświęcić babeczkom to około 30 minut (dla wprawionych w bojach kuchennych nieco mniej). :-) Można je zrobić na słono i na słodko. :-) Wystarczy prosta zamiana sera żółtego na pół łyżeczki przyprawy do piernika oraz dwie łyżki cukru i dwie łyżeczki miodu. Obie wersje są bardzo smaczne. :-) My zrobiliśmy wersję "na słono" - chociaż soli jest w nich bardzo mało. Są bardzo sycące i szczerze mówiąc po jednym miałam dość. ;-) Z przepisu wychodzi około 10 sztuk - w zależności od ilości układania ciasta w foremkach. POLECAM!
Składniki:
  • 125 ml mleka
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g startego żółtego sera
  • 100 g pokrojonej w kostkę dyni
 Sposób przygotowania:
  1. W rondelku podduś dynię do miękkości, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Masło roztop i przestudź.
  3. Piekarnik nagrzej do 210 stopni C.
  4. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, dynię i ser.
  5. Mleko wymieszaj z jajkiem i wlej do miski z mąką. 
  6. Dodaj roztopione masło.
  7. Całość wymieszaj tak, by ciasto pozostało lekko grudkowate i przełóż do wysmarowanych olejem rzepakowym silikonowych foremek do muffinków lub do papierowych papilotek umieszczonych w specjalnej formie na babeczki.
  8. Piecz 25 minut.