czwartek, 25 października 2012

Pomidorowa (po 12. miesiącu)


Wczoraj byliśmy na obiedzie u babci. Jedliśmy zupę pomidorową, która jak zawsze smakowała przepysznie... mmm zupy babci są chyba najlepsze na świecie! Tak sobie poszukałam troszkę i znalazłam przepis na zupkę pomidorową dla maluchów po 12 miesiącu. 
Kiedyś Igusi gotowaliśmy pomidorówkę. Miała wtedy chyba 7. miesięcy i muszę przyznać, że smakowało jej tak sobie. Może dlatego, że było w niej mało składników albo dlatego, że pierwszy raz jadła pomidorka? Aby to sprawdzić będę musiała ugotować pomidorową raz jeszcze. Póki co poniżej przedstawiam przepis, który śmiało można podać rocznemu smykowi. 
Pamiętajcie... jeżeli kupujecie śmietanę - dokładnie czytajcie jej skład na opakowaniu. Często w śmietanie producenci umieszczają substancje zagęszczające takie jak pektyna, mączka chleba świętojańskiego, czy guma guar i inne szkodliwe specyfiki. Wyroby śmietanopodobne powinny mieć umieszczony napis U.E.T. z boku opakowania. Niestety jest to napisane dość małą czcionką :-( 
Pomidory kupujcie czerwone, najlepiej z szypułką co oznacza, że dłużej dojrzewały nie zrywane i pachnące. Nie powinny mieć przebarwień ani plamek, gdyż może to świadczyć o chorobie wirusowej lub początkach szarej pleśni. Nie kupujcie również pomidorów różowych! Te znów zawierają tomatynę, która wywołuje bóle brzucha. Najlepsze pod słońcem są pomidory sezonowe i gruntowe :-)

Składniki: 
  • 3 pomidory
  • łyżka masła
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • łyżka śmietany
  • makaron 
Ja często dodaję jeszcze 1 marchewkę pokrojoną w kostkę.

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki (skórka nie zawiera żadnych wartości odżywczych), wyjmij nasiona i pokrój w kostkę.
  2. Warzywa podduś na maśle, dodaj bazylię i czosnek wyciśnięty przez praskę.
  3. Dolej pół litra wody i gotuj około 15 minut.
  4. Zmiksuj i dodaj śmietanę.
  5. Makaron ugotuj osobno i dodaj do zupki.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz