Postanowiliśmy "ugotować" jej trochę słońca :-) Mam dla was dzisiaj ciekawy przepis na rozgrzewającą i sycącą zupkę. Jest bardzo smaczna, a jej słoneczny kolor napawa optymizmem :-). Od razu poprawiły nam się humory, a Iga była zachwycona nowym słodkawym smakiem!
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- ćwierć selera
- pół dużego lub 1 mały ziemniak
- kawałek małego pora (my daliśmy plasterek -ok. 1 cm )
- łyżka posiekanej cebulki (my daliśmy mały kawałek)
- pół łyżeczki drobno posiekanego koperku
- żółtko jaja ugotowanego na twardo
- łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Ponieważ mieliśmy kawałek ugotowanego wcześniej indyka dodaliśmy go też do zupki. :-) Można użyć również innego mięska. ;-)
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, obierz i pokrój, a następnie wrzuć do gotującej się wody (ok 1 szklanki).
- Cebulę podsmaż na odrobinie oleju i dodaj do zupy (możesz też dodać ją bez podsmażania).
- Gdy wszystko zmięknie dodaj łyżeczkę oleju.
- Całość nieco przestudź, dodaj żółtko i zmiksuj.
- Na koniec do smaku można dodać drobno posiekanego koperku.
Dziecko po 9. miesiącu powinno jeść codziennie pół żółtka lub całe żółtko co drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz