sobota, 27 października 2012

Słoneczna zupa (po 9. miesiącu)



Za oknem deszcz, ciemno i ponuro... Już chyba wolałabym, żeby padał śnieg. No cóż przyszła jesień i trzeba pogodzić się z fatalną pogodą. W deszczu też przecież można się fajnie bawić :-) Siedzieliśmy i rozmyślaliśmy co by tu zaproponować na obiadek naszej małej piszczałce.
Postanowiliśmy "ugotować" jej trochę słońca :-) Mam dla was dzisiaj ciekawy przepis na rozgrzewającą i sycącą zupkę. Jest bardzo smaczna, a jej słoneczny kolor napawa optymizmem :-). Od razu poprawiły nam się humory, a Iga była zachwycona nowym słodkawym smakiem! 

Składniki:
  • marchewka
  • pietruszka
  • ćwierć selera 
  • pół dużego lub 1 mały ziemniak
  • kawałek małego pora (my daliśmy plasterek -ok. 1 cm )
  • łyżka posiekanej cebulki (my daliśmy mały kawałek)
  • pół łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • żółtko jaja ugotowanego na twardo
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Ponieważ mieliśmy kawałek ugotowanego wcześniej indyka dodaliśmy go też do zupki. :-) Można użyć również innego mięska. ;-)

Sposób przygotowania:
  1. Warzywa umyj, obierz i pokrój, a następnie wrzuć do gotującej się wody (ok 1 szklanki).
  2. Cebulę podsmaż na odrobinie oleju i dodaj do zupy (możesz też dodać ją bez podsmażania).
  3. Gdy wszystko zmięknie dodaj łyżeczkę oleju.
  4. Całość nieco przestudź, dodaj żółtko i zmiksuj.
  5. Na koniec do smaku można dodać drobno posiekanego koperku.
Dziecko po 9. miesiącu powinno jeść codziennie pół żółtka lub całe żółtko co drugi dzień.