czwartek, 11 października 2012

Zielona zupa (po 6. miesiącu)

Pyszna i sycąca zupa, doskonała na jesienne wieczory :-) Przepis jest na dwie porcje. Ja zawsze robię zupki z większej ilości, a następnie wekuję lub mrożę. Jest to dobry sposób dla tych, którzy nie mogą codziennie gotować. Do zupek zawsze dodaję oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia (zamiast masła) gdyż zawiera on wiele cennych składników między innymi kwasy tłuszczowe omega 3.


 Składniki:
  • garść mrożonego groszku cukrowego
  • jeden ziemniak
  • 10 g ugotowanego mięsa najlepiej drobiowego
  • łyżeczka masła, a najlepiej oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy extra vergine

 Sposób przygotowania:
  1. Umyj, obierz i drobno pokrój ziemniaka.
  2. Groszek przepłucz na sicie.
  3. Do rondelka wlej niewielką ilość wody i zagotuj, po czym dodaj warzywa  (mają być lekko przykryte wodą).
  4. Gotuj pod przykryciem aż groszek i ziemniak zmiękną, a następnie odstaw.
  5. Dodaj wcześniej ugotowane i posiekane mięso oraz łyżeczkę masła (ważne jest, aby mięso gotować osobno min. do 8. miesiąca, gdyż wydzielające się z niego podczas gotowania białko może smyka uczulić). 
  6. Całość zmiksuj (jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać do niej przegotowanej wody lub wody butelkowanej nisko zmineralizowanej przeznaczonej specjalnie dla dzieci - taka woda posiada pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka).




Muszę przyznać, że dzisiejszy obiadek był wyborny. :-) "Zieloną" Iga jadła pierwszy raz. Najpierw była lekko zdziwiona nowym smakiem, ale później wsuwała jak nigdy! :-)