Składniki:
- garść mrożonego groszku cukrowego
- jeden ziemniak
- 10 g ugotowanego mięsa najlepiej drobiowego
- łyżeczka masła, a najlepiej oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy extra vergine
Sposób przygotowania:
- Umyj, obierz i drobno pokrój ziemniaka.
- Groszek przepłucz na sicie.
- Do rondelka wlej niewielką ilość wody i zagotuj, po czym dodaj warzywa (mają być lekko przykryte wodą).
- Gotuj pod przykryciem aż groszek i ziemniak zmiękną, a następnie odstaw.
- Dodaj wcześniej ugotowane i posiekane mięso oraz łyżeczkę masła (ważne jest, aby mięso gotować osobno min. do 8. miesiąca, gdyż wydzielające się z niego podczas gotowania białko może smyka uczulić).
- Całość zmiksuj (jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać do niej przegotowanej wody lub wody butelkowanej nisko zmineralizowanej przeznaczonej specjalnie dla dzieci - taka woda posiada pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka).
Muszę przyznać, że dzisiejszy obiadek był wyborny. :-) "Zieloną" Iga jadła pierwszy raz. Najpierw była lekko zdziwiona nowym smakiem, ale później wsuwała jak nigdy! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz