niedziela, 25 listopada 2012

Ciasto francuskie z nutellą (dla całej rodziny)

Nie jest to najzdrowszy i niskokaloryczny przepis, ale raz na czas to chyba nie zbrodnia. ;-) W naszej rodzinie nie ma dziecka, które by nie kochało Nutelli... My sami w dzieciństwie jedliśmy chętnie podobne specyfiki. Zamiast kupować dzieciakowi, czy sobie gotowe rogaliki proponujemy zrobić je samemu. Na pewno nie mają tyle chemii co kupowane gotowce. :-)
Przepis jest prosty, a smak rogalików uwodzicielski. Takim właśnie słodkim smakołykiem umililiśmy sobie niedzielne popołudnie przy kawie. :-) Dodam jeszcze, że mój tata, który słodyczy z reguły nie je, nie mógł się opanować przed rogalikami i zjadł 4 sztuki ! ;-) W ciasto francuskie można zawinąć wiele produktów spożywczych: owoce (najlepsze są z jabłkami i cynamonem lub z brzoskwiniami), serki, kurczaka, czekoladę, szynkę z serem, szpinak i wszystko to na co macie ochotę. :-) My dzisiaj osłodziliśmy sobie dzień.

Składniki:
  • kilka białych pianek Marshmallow (opcjonalnie - można je również dodać do kawy lub kakao)
  • gotowe ciasto francuskie (można je kupić w każdym większym sklepie spożywczym)
  • około 230g Nutelli (mały słoiczek)
  • 1 rozkłócone jajko
Sposób przygotowania:
  1. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty.
  2. Na każdy kwadracik nałóż Nutelle i pianki (najlepiej pianki rozdrobnić na mniejsze części - będzie łatwiej zamknąć rożki).
  3. By zamknąć rożek użyj do tego widelec. Naciskając krawędzie zrobi się na nich dodatkowo ładny wzorek.
  4. Gotowe rożki układaj na blaszce, na papierze do pieczenia i posmaruj rozkłóconym żółtkiem. Możesz delikatnie posypać je cynamonem.
  5. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  6. Po tym czasie wsadź blaszkę do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika i piecz około 15 minut ( tak by ciasto się zarumieniło - jedno wymaga dłuższego pieczenia inne krótszego).