Nie jest to najzdrowszy i niskokaloryczny przepis, ale raz na czas to chyba nie zbrodnia. ;-) W naszej rodzinie nie ma dziecka, które by nie kochało Nutelli... My sami w dzieciństwie jedliśmy chętnie podobne specyfiki. Zamiast kupować dzieciakowi, czy sobie gotowe rogaliki proponujemy zrobić je samemu. Na pewno nie mają tyle chemii co kupowane gotowce. :-)
Przepis jest prosty, a smak rogalików uwodzicielski. Takim właśnie słodkim smakołykiem umililiśmy sobie niedzielne popołudnie przy kawie. :-) Dodam jeszcze, że mój tata, który słodyczy z reguły nie je, nie mógł się opanować przed rogalikami i zjadł 4 sztuki ! ;-) W ciasto francuskie można zawinąć wiele produktów spożywczych: owoce (najlepsze są z jabłkami i cynamonem lub z brzoskwiniami), serki, kurczaka, czekoladę, szynkę z serem, szpinak i wszystko to na co macie ochotę. :-) My dzisiaj osłodziliśmy sobie dzień.
Przepis jest prosty, a smak rogalików uwodzicielski. Takim właśnie słodkim smakołykiem umililiśmy sobie niedzielne popołudnie przy kawie. :-) Dodam jeszcze, że mój tata, który słodyczy z reguły nie je, nie mógł się opanować przed rogalikami i zjadł 4 sztuki ! ;-) W ciasto francuskie można zawinąć wiele produktów spożywczych: owoce (najlepsze są z jabłkami i cynamonem lub z brzoskwiniami), serki, kurczaka, czekoladę, szynkę z serem, szpinak i wszystko to na co macie ochotę. :-) My dzisiaj osłodziliśmy sobie dzień.
Składniki:
- kilka białych pianek Marshmallow (opcjonalnie - można je również dodać do kawy lub kakao)
- gotowe ciasto francuskie (można je kupić w każdym większym sklepie spożywczym)
- około 230g Nutelli (mały słoiczek)
- 1 rozkłócone jajko
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie pokrój na kwadraty.
- Na każdy kwadracik nałóż Nutelle i pianki (najlepiej pianki rozdrobnić na mniejsze części - będzie łatwiej zamknąć rożki).
- By zamknąć rożek użyj do tego widelec. Naciskając krawędzie zrobi się na nich dodatkowo ładny wzorek.
- Gotowe rożki układaj na blaszce, na papierze do pieczenia i posmaruj rozkłóconym żółtkiem. Możesz delikatnie posypać je cynamonem.
- Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wsadź blaszkę do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika i piecz około 15 minut ( tak by ciasto się zarumieniło - jedno wymaga dłuższego pieczenia inne krótszego).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz