środa, 14 listopada 2012

Rosół (po 10. miesiącu)

Wczoraj zrobiłam sobie wieczór wyłącznie dla siebie. :-) Może raz odwiedziłam bloga, trochę posiedziałam na facebooku, wymieniłam parę poglądów na różne tematy i postanowiłam nic a nic nie pisać, żadnego postu. Totalne lenistwo. ;-) Za to dzisiaj muszę nieco nadrobić. :-) Noc była ciężka... Iga obudziła się o 4... wierciła się już dłuższą chwilę, a mnie się chciało okropnie spać... pomyślałam sobie, że poleżę jeszcze trochę... może zaśnie... Nadzieja nie trwała długo. Po chwili z mojej prawej strony usłyszałam "MAMA", a z lewej "żono do ciebie" no i chcąc nie chcąc musiałam wstać. ;-) Pieluchę zmieniłam, napić się dałam i położyłyśmy się razem w łóżku... Iga zaczęła marudzić... próbowaliśmy wszystkich metod żeby ją uśpić. Nic z tego. Zęby ją bolały, maść, smoczek ani gryzak nie pomagały. I tak się kotłowaliśmy w łóżku przez całą godzinę. To już trzecia taka noc, że nie może sobie znaleźć miejsca... Myślałam, że chociaż w dzień sobie pośpimy, ale znów się pomyliłam... Iga przez cały dzień spała tylko 30 min! Tego jeszcze nie było. Mam nadzieję, że dzisiaj będzie lepiej, bo powoli nie wiem jak się nazywam.
Póki jeszcze jakoś się trzymam... podaję wam przepis na rosołek dla malucha. Jest smaczny i rozgrzewający, a po nieprzespanych nocach przyda się również wam aby wzmocnić odporność. ;-) My taki rosołek będziemy gotować jutro. :-) Do rosołku polecamy lane kluseczki. Uwaga: Jeżeli maluch jest alergikiem lepiej zrezygnuj z podania mu tej zupy.

Składniki:
  • średnia marchewka
  • pół pietruszki
  • 1/2 łyżki mrożonego groszku
  • biała część pora
  • kawałek chudej wołowiny lub małe udko z kurczaka (koniecznie zdejmij z niego skórę)
  • szklanka wody
  • na kluseczki: żółtko, łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka wody

Sposób przygotowania:
  1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Mięso bez skóry włóż razem z warzywami do wrzątku.
  3. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmij je i zmiksuj z odrobiną wywaru lub drobno pokrój.
  4. Z żółtka, mąki oraz łyżeczki wody wyrób lane ciasto (wygodnie będzie użyć widelca).
  5. Zupę ponownie doprowadź do wrzenia i cienkim strumieniem wlewaj ciasto na wrzątek ciągle mieszając. 
  6. Gotuj chwilę od wypłynięcia - kluseczki powinny być miękkie i malutkie. 
  7. Na koniec dodaj zmiksowane warzywa i mięso
Proste i smaczne :-)