poniedziałek, 12 listopada 2012

Pizza orkiszowa (po 18. miesiącu)


Spodobał mi się pomysł na pizze orkiszową. Jest smaczna i na pewno zdrowsza od tej na cieście pszennym. Ziarna orkiszu zawierają sporo magnezu, błonnika, żelaza, fosforu, wapnia i witaminy: D, E, A, B1, B2, B6 oraz dużo więcej białka niż zwykła pszenica. ;-) Z podanych składników zrobisz obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki orkiszowej
  • 15 g drożdży
  • szklanka wody
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
Dodatki do pizzy:
  • mozzarella
  • parmezan (w sklepach dostępny jest już tarty parmezan w opakowaniu)
  • oregano
  • tymianek
  • sos pomidorowy (zmiksuj 1 puszkę pomidorów z odrobiną soli, bazylii, oregano, łyżeczką soku z cytryny, szczyptą cukru i czosnku. Jeżeli jest za rzadki dodaj odrobinę przecieru pomidorowego)
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • plasterki czosnku (z 2-3 ząbków)
  • oliwki
  • drobno poszatkowana papryka
  • ogórek kiszony
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
+ ewentualnie inne dodatki, które lubi wasz maluch

Sposób przygotowania:
  1. Drożdże rozrób z cukrem i połową szklanki letniej wody - wszystko dobrze wymieszaj.
  2. Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj rozpuszczone drożdże i powoli dodawaj połowę szklanki wody by uzyskać sprężyste ciasto (uważaj żeby nie było zbyt rzadkie! w razie potrzeby dolej więcej wody). 
  3. Całość wyrabiaj ok. 10 minut.
  4. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (najlepiej na kaloryfer) na około godzinę, a następnie zagnieć ponownie.
  5. Ciasto podziel na kulki i rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki.
  6. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piekarnik nagrzej do 210 stopni i wstaw placki na kilka minut (ustaw na zapiekanie od góry).
  8. Kiedy się zarumienią, wyjmij je z piekarnika, przewróć na drugą stronę i  rozsmaruj na nich trochę sosu pomidorowego, polej odrobiną oliwy i  rozłóż dodatki - najpierw wędlinę, potem ser, a na końcu warzywa .
  9. Posyp ziołami i pieprzem po czym ponownie wstaw pizze do piekarnika.
  10. Piecz parę minut aż wszystko ładnie się zapiecze i zarumieni (piekarnik elektryczny możesz ustawić na najwyższą temperaturę i zapiekać od góry).








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz