wtorek, 6 listopada 2012

Ryba w pomidorach (po 9. miesiącu)



Coś dzisiaj strasznie za mną chodzi... coś takiego pysznego i słodkiego. Chyba trzeba będzie wybrać się do sklepu i kupić coś np. składniki do muffinów albo na domowe ciasteczka i obowiązkowo kupon lotto :D dzisiaj kumulacja!:-) Póki co szukam jakichś słodkich i prostych przepisów :-) Dzisiaj mamy też powód do świętowania :D Iga zaczęła raczkować :D A już myślałam, że to nigdy nie nastąpi. Najpierw stawała w łóżeczku, później chodziła za rączki, a teraz raczkuje! :-) Jestem dumna :-) Co do słodkości to postaram się zamieścić coś wieczorem albo jutro :-) 
Pora na przepis na nasz dzisiejszy obiadek :D Iga jadła fileta z dorsza w pomidorach :-) Pycha :-) Ryby i pomidory to połączenie, które ja osobiście uwielbiam :-) Iga też nie narzekała.

Składniki: 
  • świeży nieduży filet z ryby morskiej (np. dorsz)   
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 ziemniak (lub łyżeczka drobnego makaronu)
  • pół małej cukinii
  • pół marchewki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • odrobinę drobno posiekanego koperku
  • szczypta suszonej lub świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
  1. Filet ugotuj na parze lub upiecz w folii.
  2. Pomidora sparz, obierz ze skóry, pokrój na cząstki i łyżeczką wybierz pestki z miąższem.
  3. W garnuszku, w małej ilości wody ugotuj ziemniaka i marchewkę pokrojone w kostkę oraz pomidora i cukinię (Ja warzywa ugotowałam na parze - oprócz pomidora).
  4. Pod koniec gotowania dodaj olej, koperek i bazylię.
  5. Warzywa zmiksuj lub zgnieć widelcem.
  6. Ostudzony filet rozdrobnij delikatnie w dłoniach aby do potrawy nie dostała się żadna ość i dodaj do reszty warzyw. Wymieszaj całość.